Wat is de Mammotest?

De Mammotest is gewoon een radiologisch borstonderzoek, ook een mammografie genoemd. Het onderzoek wordt om de twee jaar uitgevoerd. Het is gratis. Dit is een efficiënte test om borstkanker op te sporen bij vrouwen van 50 tot 69 jaar.

Waarom een "test"?
De Mammotest biedt de mogelijkheid om de vrouwen op te splitsen in twee groepen: vrouwen die geen andere onderzoeken moeten ondergaan om na te gaan of de borsten gezond zijn (negatieve Mammotest), en vrouwen bij wie bijkomende onderzoeken vereist zijn (positieve Mammotest).

Als de test positief is?
De Mammotest is bij 10 % van de vrouwen positief. In geval van een positieve Mammotest moeten andere onderzoeken uitgevoerd worden: heel vaak volstaat een echografie om gerust te zijn. Soms is er een punctie vereist. In 9,5 op de 10 gevallen is een positieve Mammotest geen kanker. Maar deze bijkomende onderzoeken zijn vereist om daarvan zeker te zijn.

Als de test positief is en het kanker blijkt te zijn?
1 positieve Mammotest op 20 is kanker. Precies in dit geval is de opsporing echt nuttig geweest, omdat ze de mogelijkheid bood om de kanker vroeger te ontdekken. De behandeling is dus efficiënter en gemakkelijker te verdragen, en de kans op genezing is veel groter.