Het opsporingsprogramma in Vlaanderen.

Het programma ging in juni 2001 van start.

In Vlaanderen spreekt men van "mammografiescreening" voor de opsporingsmammografie en van "diagnostische mammografie" voor de mammografie die uitgevoerd wordt in het kader van een volledig borstonderzoek.

In Vlaanderen zijn er 177 erkende mammografie-eenheden.

De 177 erkende mammografie-eenheden worden gecoördineerd door 5 Regionale opsporingscentra, voornamelijk universitaire instellingen. De regionale centra worden overkoepeld door een Consortium dat instaat voor het centraal beheer van de administratieve en medische gegevens van het programma, via een specifieke softwaretoepassing: Heracles.

De vrouwen kunnen op twee manieren een opsporingsmammografie laten uitvoeren: hetzij met een voorschrift van een huisarts of een gynaecoloog, hetzij met een officiële uitnodiging van het programma.

De vrouwen worden om de twee jaar uitgenodigd en de uitnodigingen worden gepland door de regionale Centra. De mammografie-eenheid wordt vooraf bepaald op basis van de geografische nabijheid. Ook de datum van de afspraak wordt vooraf bepaald.

In 2006 bedroeg de dekking van de opsporing 44%. De dekking van de "diagnostische mammografieën" bedroeg 21% (8e verslag van het Intermutualistisch Agentschap).

Voor meer informatie over het programma in Vlaanderen surft u naar de website van het Vlaamse Agenschap Zorg en Gezondheid.